perjantai 30. marraskuuta 2012

Pellit paukkuvat

Koko illan on tuullut. Jossain vaiheessa kattopellit rupesivat paukkumaan. Totesimme, että kuka sitä nyt enää pimeässä lähtee kattoja tarkastamaan. Pellit sitä paitsi voivat olla meidän talon, aitan tai vaikka naapurin peltejä. Huomenna tiedetään enemmän. 

Nyt tuuli on vähän hiljentynyt, ehkä tosin vain hetkeksi aikaa. Itätuulta ja sen tuomaa lumisadetta odotellaan yöksi ainakin säätiedotusten perusteella. Me ei taatusti istuta sitä odottelemassa, mutta sellaista on ennustettu. Pakkanenkin on kiristynyt. Joku viisas arvioi, että tästä voi tulla yhtä kylmä talvi kuin 2010 oli. Kylmä ja kallis, kun meillä on suora sähkölämmitys. Mies jotenkin pelkää pienen kamiinan käyttöä, vaikka sekä hormi että hellan takaosa on korjattu. Tietysti on niinkin, että jos täällä syttyy tulipalo, niin mökki palaa samantien roihuten maan tasalle. Siksi kynttilöitäkin poltetaan tarkassa valvonnassa ja mieluiten takan kivillä. Tai sitten täällä:Entiseen aikaan ihmiset osasivat keksiä näppäriä ratkaisuja, kuten tämänkin paloturvallisen muurinkolon.

Talvi tulee. Talvikamppeet on tosissaan kaivettava esille ja puettava päälle. Meinasin päivällä paleltua, vaikka oli käsineet kädessä, kun olin virittelemässä pihakivelle valoja. Vihdoin ja viimein sain senkin askareen tehtyä. 


Toivottavasti tauti ei iskenyt, vaikka yskinkin illalla aika tavalla.  Meidän ystävämme kiikutettiin viime viikolla pahassa keuhkokuumeessa aluesairaalaan lähes viikoksi. Tauti ei meinannut millään hellittää. 

Huomenna saa kamera käydä, varsinkin jos sitä lunta on tupruttanut. Ainakin valokivestä tulee kuva, toivottavasti ei kuitenkaan hajonneesta kattopellistä. Mies sai pari päivää sitten naapurilta puhelun: joku peltiruuvi oli irronnut, mutta sen hän korjasi saman tien itse. Vanhassa talossa ei koskaan tiedä, mikä paikka hajoaa.


Tällä Anna Jaakopintyttären biblialla ja katekismuksella ei ole mitään tekemistä meidän kanssamme. Kuva vain osui äsken silmiini. Taisin ostaa tämän nettidivarista, kun etsin vanhoja virsikirjoja ja raamattuja kirjaani varten. Se kun liikkuu 1800-luvun maailmoissa.

Ja siitä aasinsilta kätevästi: hyvää adventin alkua!
4 kommenttia:

 1. Hyvää Adventtia Sinullekin. Täällä Helsingissä alkaa olla varsinainen lumimyräkkä. Kamala tuuli.

  VastaaPoista
 2. Hyvää ja rauhaisaa adventtia, Villiviini!<3333

  Törkeän pureva tuuli, pakkasta päälle 10 astetta, mutta tuuli tekee ilman paljon kylmemmäksi!:/

  Ihana vanha kirja tuo Biblia ja virsikirja!:)))

  VastaaPoista
 3. Kiitos Satu ja Aili-mummo! Se oli meidän aitan katto, mikä kolisi. Onneksi huomenna tulee kaveri naputtelemaan pellit paikoilleen.

  VastaaPoista
 4. Valkoista adventtia sinullekin! Kyllä on kaunista käsialaa Anna Jaakopintyttären bibliassa!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!