torstai 16. syyskuuta 2010

Oli natku päivä, onneksi se jo päättyi

Tuossa otsikossa tulikin jo tiivistelmä keskiviikon fiiliksistä. Käytiin mummua katsomassa. Jos ihan hirveästi referoin retkeä, niin alan vielä itkeä. Puheltiin hetki isän kanssa tilanteesta kahden kesken ja sillä aikaa mies seurusteli anopin kanssa. Äiti oli ollut kovin iloinen siitä, kun Laurikin nyt pitkästä aikaa tuli käymään. Nimen äiti muistaakin, kun aina kajautan sen jo ovella tullessamme varmuuden vuoksi. Mieheni on ollut mukana kaikilla käyntikerroilla, viimeksi viime viikolla. Äiti oli jatkanut reippaasti, asiallisesti ja sivistyneesti keskustelua vävyn kanssa ja ihan järkevistä aiheista. Sisältö vain oli ollut täyttä puuta heinää. Ei hän nytkään ollut kotona, vaan jossain muualla käymässä. Voi kun sen tietäisikin, mikä se hänen kaihoamansa koti on.Väliin ihan positiivista asiaa. Sain hykerryttävän ehdotuksen, joka liittyy ja ei liity natkuun päivään. Päin vastoin se nosti itsetuntoa lattiasta muutaman kymmenen senttiä ylöspäin. Pyydettiin tekemään yhden pienen yhdistyksen pari kertaa vuodessa ilmestyvää jäsenlehteä, ihan paperille printattua (tai kopiolaitoksessa kopioitua) Tietysti ilman korvausta, selvä se, sehän on pieni ja köyhä pulju.

Heräsin ongelmaan, kun rupesin tutkimaan nykyisen tietokoneeni ohjelmatarjontaa. Wanhalla wöördillä ja sitäkin vanhemmalla olisin varmaan osannut lehdykäisen taittaa ja lisätä muutaman kuvan sinne tänne, mutta herttinen sentään, tämä uusi word 2007 on kammottava kaikkine hienoine ominaisuuksineen. Olen täysin pyörryksissä sen kanssa. Ainoa etu kai on se, että nyt tiedoston voi napsauttamalla tallentaa pdf-muotoon. Siis jos sen tiedoston osaa ensin tehdä. Minähän en ole juuri mitään tekstiä kirjoittanut muualle kuin tänne, joten tämän tietokoneen idioottimaisten ohjelmien opetteluun en ole viitsinyt paneutua. Kaiken maailman Livet sun muut siellä kummittelevat. Olisi pitänyt ostaa vanha taattu XP käyttöjärjestelmä eikä mitään uusia hullutuksia. Se tulikin ostettua puolivahingossa, kun en edes älynnyt kysyä, että mikä se semmoinen windows 7 on eikä meillä paljon nokka tuhissut, kun jo kone oli tilattu.

Mutta mitä mä nyt teen? Tämmöistä pientä hanketta varten minulla ei oikein ole varaa eikä haluakaan pistää rahoja ohjelmaostoksiin. Sekin vielä vähän auttaisi, jos työstä saisi edes pienen korvauksen, mutta eiköhän tämä menisi kokonaan talkoohommina, hyväs jos ei pääse itse maksamaan. Silti tekisi mieli yrittää.

Tietääkö kukaan, onko ilmaisia, joten kuten järkeviä taitto-ohjelmia saatavilla ja onko esim. open office writer mistään kotoisin? Vai pistävätkö ne vain minun ja kopiolaitoksen koneen sekaisin?

Päivään mahtui vielä huoli ystäväni voinnista. Pitäisi tässä tehdä alkuviikolla pieni matka osittain tämän ystävän kanssa, mutta matkakumppanille tuli paha tilanne ja hän odottaakin äkkilähtöä neurologisiin tutkimuksiin. Sekä ystävän tuntematon sairauskohtaus että epävarmuus matkasta saavat apeaksi, kun matkaliputkin pitäisi hankkia viimeistään perjantaina enkä tiedä, mihin junaan.

Mutta ehkä torstai on toivoa täynnä!

3 kommenttia:

 1. Opinpa uuden sanan: "natku", googlaamatta kuitenkin postauksesi sisältö selvitti sitten sen merkityksen. Sympatiat äitisi ja ystäväsi puolesta lähetän.
  En valitettavasti (enää) taitto-ohjelmista enempää tiedä, mutta voisiko kirjapainosta kysyä josko heillä olisi vaikka tarjota sellainen yhteistyön mutkattomaksi sujumiseksi?
  Toivotan huoletonta torstaita - toivoa on aina!

  VastaaPoista
 2. Scribus-niminen, ilmainen taitto-ohjelma on kuulemma hyvä. Netistä löytyy kotisivut. Tuo mieheni on jonkin sortin Linux-velho. Itse en ymmärrä asiasta mitään. Open officessa ei kuitenkaan varsinaisia taittotoimintoja ole. Tuota Scribusta käyttävät tietääkseni jotkut lehdetkin.

  VastaaPoista
 3. Noita taitto-ohjelmia kannattaa etsiä googlaamalla.Jotain vanhempia voi saada ilmaiseksi(melkein) joltaikin tietsika tukipisteestä. Jaksamista sinulle ♥

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!