lauantai 13. heinäkuuta 2013

Mikä tämä on?

Tämä keltainen maanpeittokasvi on tuttuakin tutumpi, mutta meillä kumpikaan ei saan mieleensä sen nimeä. Muistatko sinä?


Tämä on levittäytynyt oikein kiitettävästi pitkin pihaa, marjapensaiden väliin, kukkapenkin laitaan ja toivottavasti vielä kaikille vuohenputken kasvualustoille. Tämä on sen verran matala, ettei ruohonleikkuukaan luultavasti vaikeuta sen oloja.

Kaikki kasvit oikein rehottavat pihassa, tietysti rikkaruohot myös. Nurmikko kaipaisi kipeästi leikkaamista, mutta helteellä ei voi, sateella ei voi ja jos ei muuta estettä ole, niin leikkaajan uupumus tai särkyt. Mutta tämmöistä tämä vanheneminen on.

Rehottajista kaksi yllättäjää olivat pavut ja kesäkurpitsa. Kumpikaan ei sentään vielä tee satoa, kun sain siemenetkin vasta muutama viikko sitten maahan. Sen jälkeen oravaiset ovat pöyhineet kasvilaatikoita, istuttaneet niihin omia istutuksiaan eli auringonkukkia niin, että jo pelkäsin niiden ohimennen napostelleen siemenet suuhunsa. Yllätys olikin suuri, kun huomasin "oikeiden kasvienkin" nousevan vinhaa vauhtia.

Punaherukat kypsyvät myös vauhdilla, mutta ihan vielä ei ole aika ruveta säilömään niitä. Rautatieomenapuussa on ainakin kolme pikkuista omppua kasvamassa. Ne kuulemma käyvät soseomeniksi, mutta tuskin sentään teen hilloa kolmesta miniikokoisesta rautatieomenasta.


Oikean omenapuunihan kävi hullusti: jänis jyrsi rungon ympäri niin, että raukka jaksoi viimeisillä voimillaan kukkia ja kuoli sen jälkeen. Siis se puu. Jänis varmaan nauroi partaansa. Kaksi puuta on vielä kasvamassa, mutta täytyy muistaa suojata niiden ja tämän koristeompun rungot ennen talven tuloa tai vaikka aikaisemminkin. Kaksi omenaa se kuollut puuraukka ehti tehdä viime kesänä.

6 kommenttia:

 1. Sanoisin, että se on suikeroalpi, Lysimachia nummularia. Olen sitä hankkinut itsellenikin maanpeittokasviksi. Se leviää kiitettävästi eikä tarvitse paljon hoitoakaan, puolivarjon kasvi.

  VastaaPoista
 2. Olisko suikeroalpi? Outo laji mulle mutta luontoportti avitti. http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kasvit

  VastaaPoista
 3. Suikeroalpihan se siinä. Omasta pihasta löytyy muutamasta kohdasta.Istutin amppeliin, mutta siinä se ei vielä kuki.

  VastaaPoista
 4. Joo, suikerohan se siinä! Leviää kuin Elanto ja valtaa kukkamaan ellei sitä kovalla kädellä kisko peittämästä mm. liljojen juurakoita. Mutta kaunishan tämä keltakukka on.
  Tykkää auringosta, varjosta ja melkeinpä missä tahansa viihtyy ja leviää.

  VastaaPoista
 5. Tuo ihana suikeroalpi viihtyy meidänkin pihassa silmää ilahduttamassa ;)

  VastaaPoista
 6. Olisihan se pitänyt tietää. Suikeroalpi tietenkin! Kiitos avusta.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!