torstai 10. syyskuuta 2015

Aamu-uutisia

Aamu alkoi ikävästi, kun lähes ensimmäiseksi luin telefoonistani uutisen Arabian tehtaan lakkauttamisesta. Ikiaikainen, tarkemmin sanottuna v. 1873 perustettu, siis 142-vuotias tehdas lopetetaan, kaikki loputkin 130 työntekijää irtisanotaan ja tuotanto siirretään lopullisesti alihankkijoiden varaan kaukomaille. Nythän tehtaalla on enää valmistettu lähinnä lautasia, vaikka harva Muumi-mukien keräilijä tietää niiden tulevan Thaimaasta vai mistä nyt tulevatkaan. Fiskars leikkaa kovalla kädellä. Arabia-nimeäkään ei ole enää vuoteen käytetty, vaan se on Fiskarsin Helsingin keramiikkatehdas. Kaikkien saneerausten jälkeen vielä sitten tämä viimeinen niitti.

Yritin etsiä kuva-arkistoistani jotain sopivaa Arabia-kuvaa, mutta eihän niitä tähän hätään löytynyt edes skannattavaksi, Olen joskun hankkinut divarista Kruunun tekijät -nimisen kirjan, joka on Helsingin posliinityöntekijöiden ammattiosaston historia. En ole edes lukenut sitä, mutta nytpä taidan ottaa kirjan lukulistalle. Minulla on runsaasti toisenlaista Arabia-historiaa ja kirjallisuutta, sattuneesta syystä hankittua. Periaatteessa kaikki astiatkin ovat Arabiaa. Ja koristekeramiikka. Niistä täytyy nyt pitää lujasti kiinni. Ne alkavat olla arvossaan.

Piti mun muustakin kirjoittaa, mutta olkoon.


2 kommenttia:

  1. Surullista tämä tämän päivän meininki ja politiikka.
    Taitaapa mennä tässä Arabia tuotteiden keräilyarvokin samantien ja työttömyyttä ei nähtävästi ole meillä tarpeeksi. Nähtävästi työssäkäyvät vedetään kohta Thaimaapalkoille.

    VastaaPoista
  2. Näin: http://blogit.image.fi/anzionmukaan/

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!