perjantai 24. kesäkuuta 2011

Hyvää juhannusta kaikille!

Vihta on tehty, juhannuskukat haettu (ei kuitenkaan tyynyn alle), juhannuskakku ja kotijuusto tehty, toinen koneellinen pyykkiä rupeaa pian loppulinkoukseen. Aurinko paistaa ja tämä toinenkin koneellinen lakana. ja pyyheliinapyykkiä pääsee pihalle kuivumaan. - Enää ei tarvitse muuta kuin petata sängyt ja napsauttaa päiväsauna lämpiämään. Se on ollut minulla ikiaikainen perinne, että juhlan aattona mennään jo päivällä saunaan. Totuin tähän jo lapsena ja jostain perinteistä sitä on pidettävä kiinni!

Päivän kohokohta oli kuitenkin tämä, kun löysin seitsemän kypsää ahomansikkaa pihamännyn juurelta. Kuten näkyy, kuvaan ehti vain kuusi marjaa. En muista yhtenäkään kesänä nähneeni siinä paikassa mansikoita. Kävelytien varrella niitä kyllä on ollut, samoin vattuja, mutta myös noin sadan koiran pissat, joten marjat ovat jääneet poimimatta. Maku oli sama kuin lapsuudessakin!


Kakun ohje on viimeisestä Anna-lehdestä. Pohjana käytin Myllyn parhaan kaura-murotaikinaa. Täytteessä on 500 g maitorahkaa, 1 dl kermaa, 3 munaa, 1 3/4 dl sokeria (voisi mielestäni vähentää), 1 rkl maissijauhoa (minulla peruna-) ja ripaus suolaa. Vaniljan jätin kokonaan pois, mutta yllätyksekseni sitä oli niin paljon pohjataikinassa, etä koko talo tuoksui tai kuten vaniljaa inhoava mies sanoi, haisi.

Helppoa kuin heinänteko, sillä täyteaineet vain sekoitetaan keskenään ja kaadetaan vuokaan painellun pohjataikinan päälle. Paistoaika oli 1 tunti ja vähän päälle 175 asteessa. Ohje käski paistaa irtopohjavuoassa, mutta minulla oli tavallinen keramiikkavuoka. Helppo ja hyvä kesäkakku, jonka resepti siirtyy arkistoon vastaisenkin varalle.

Pitäis vissiin lähteä levittämään niitä pyykkejä ja aloittamaan juhannusjuhla. Leppoisaa mittumaaria kaikille!

4 kommenttia:

  1. Hienot herkut sinulla.
    Hyvää juhannusta.

    VastaaPoista
  2. Ihanat kukat, herkullisen näköiset mansikat ja kakku! Nam! Namiaikaa tämä juhannus. =P Nautitaan tästä keskikesän juhlasta!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!