lauantai 9. toukokuuta 2015

Pihahommat jatkuivat

Tänään oli ihana, lämmin päivä ulkotöihin, joten puutarhakaupan iso lähetys kotiutui meille juuri sopivaan aikaan. Nyt on tontin laidalle istutettu köynnöshortensiaa, villiviiniä ja alppikärhöä. Ainakin kärhöt kasvavat nopeasti ja ne olivat jo valmiiksi 20 - 30 cm korkeita. Onneksi kasvitelineen rakentanut luottotimpurimme kaivoi kuopat valmiiksi. Itse en olisi siihen pystynyt ja täysi työ oli istuttamisessakin.

Sen verran istuttaminen otti voimille, että en enää tänään jaksanut kastella istutuksiani. Mies lupasi auttaa huomenna. Vedämme kasteluletkun paikalleen; tynnöri siellä jo onkin ja näin ei tarvitse kannukaupalla kantaa kasteluvettä. Ulkovesijohto on jo avattu eli otettu talviteloiltaan taas käyttöön. Totta kai mieluummin käytän taivaalta tulevaa vettä, mutta se ei aivan riitä koko tontille.

Muutama kasvi jäi vielä istuttamatta, mutta huomenna jatketaan. Kahden kiven päälle tulee lajitelma mehikasveja ja tyttärelle lupaamani valkoinen varjo- eli martagonlilja pitää istuttaa väliaikaisesti johonkin pyttyyn. Meillä on vanhaa violetinpunaista ennestään pihassa ja se on innostunut leviämään ihan uskomattoman ahkerasti. Tämä tuli nyt kylkiäisenä ostosteni mukana.

Muutama muukin perenna on odottamassa paikkaansa. Minulta näet vähän mopo karkasi käsistä ja nyt en yhtäkkiä keksikään luontevaa paikkaa kaikille ostoksilleni, varsinkin kun tuo rankkasade teki tepposensa enkä pääse aikoihin lähellekään suunnittelemaani kukkapenkkiä. Siitä piti tulla pihan komistus, mutta kaikesta vedenpaljoudesta päätellen suunnitelmaa täytyy muuttaa. Olisipa nuorempi, olisipa terveempi, olisipa vielä selkäkin kunnossa, niin mikä olisi konttaillessa pitkin puutarhaa!

Linnut pitivät minulle seuraa. Sepelkyyhky pesii jossain lähistöllä, ehkä juuri siinä korkeassa kuusessa, jonka juurelle noita köynnöksiä istuttelin. Kuva on otettu ikkunan läpi jonain harmaana päivänä ja suurennettukin voimakkaasti.


Sinitiainen viserteli ihan vieressä ja mustarastaankin laulua oli mukava kuunnella. Mustarastaspariskunta rakensi pesänsä terassin katonrajaan ja nyt sieltä kuuluu jo aikamoinen sirkutus piippuköynnöksen oksien takaa.


Kaikkea ei sentään näemmä tarvitse ostaa tänä keväänä kaupasta, vaikka teinkin jättiostokset kahdesta nettipuutarhaliikkeestä. Kasvilaatikossa näet kasvaa jotain, joka näyttää kirveliltä. Vieressä on punalehtistä jotain toista, jonka lehdet vähän muistuttavat punajuuren lehtiä, mutta ovat kaiketi jotain muuta. En ole ehtinyt tutkimaan viime vuoden muistiinpanojani, josta asia selviää. Viljelysuunnitelmat ovat muutenkin vielä tekemättä kolmea pikku lavaani varten. Jos ilmat pysyvät tällaisina, alkaa olla aika ruveta kunnostamaan lavoja ja tarkastelemaan kasvihuoneen lämpötiloja. Yöt ovat kuitenkin vielä sen verran kylmiä, etten ole pitänyt kiirettä, mutta vähän kerrallaan mennään ja huomenna taas jatketaan. Tai siis minä jatkan. Hyvä kuitenkin, jos mies sen verran jaksaa auttaa, että saadaan "kesävesi" kulkemaan.


Hyvää äitienpäivää kaikille äideille ja äitien lapsille. Meille ei ole juhlijoita tulossa, mutta tilasin mieheltä kakun. Täytyyhän sitä sen verran äitienpäivää juhlia. Tytär kertoi olevansa poikkeuksellisesti huomisen töissä ja lepäävänsä sunnuntain plus tietysti juhlivansa omaa äitienpäiväänsä. Lupasin varjoliljan sipulin hänelle äitienpäivälahjaksi.

3 kommenttia:

 1. Niinpä se on, että pihassa ja puutarhassa puuhastele ottaa voimille tässä iässä ;). Minäkin pidän päivän taukoa rankametsähommista. Ei mitään kiireitä paketin kanssa. Saithan maksusuorituksen kirjasta? Pojan piti se laittaa omankodin koneelta, kun en kehtaa kuljettaa pankkitunnuksia kahden paikan väliä.

  VastaaPoista
 2. Paketti lähti perjantaina. Tilillä en ole käynyt, mutta katson seuraavalla kerralla, mutta ei sillä kiirettä ole. Muutenkin jäin miettimään, että laitoinko sen kirjan pakettiin vai en, kun pöydälle jäi yksi ylimääräinen. En viitsinyt kuitenkaan purkaa paketin teippauksia. Ilmoittele heti, jos se puuttuu.

  VastaaPoista
 3. Kevät on siitäkin ihana, että kasvustosta nousee versoja ihmeteltäväksi asti. Kirveli on kiitollinen ja leviää valtavasti, samoin se viirulehtinen salaatin aines, oliko se viinisuolaheinää vai mitä, pitkin nurmikkoa sitä nousee meilläkin. Keltavuokot kukkii kilpaa valko- ja hämyvuokkojen kanssa ja esikotkin aivan uutta kasvu- ja kukintaintoa täynnä.
  Minulle käy myös niin, että hankin taimia enkä sitten tiedä, mihin niitä ripottelisin. Perjantaina mennään Türin kukkamarkkinoille ja vaikka etukäteen päätän pysyä lujana, kassi on kuitenkin täpösen täys uusia kasvin alkuja. Mutta silti, keväästä tykkään...

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!