keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Kärpässieniä

Kappas vaan, tänä vuonna kärpässienet ovat levittäytyneet pihaan asti. Harmi, ettei syötäviä sieniä ole näkynyt pihassa niin paljon, että viitsisin niitä kerätä ja keittää.

Viime viikolla söimme sienikastiketta neljänä päivänä peräkkäin, joten viikon D-vitamiiniannos tuli ainakin saatua. Itse syön tosin pillerin päivässä kesät talvet, mutta miestä en ole vielä saanut vitamiinipurkille. Emme itse ole olleet sienessä, kun hyviä sienimetsiä ei ole tiedossa tässä lähimaisemissa eikä meidän kintuilla oikein metsässäkään kävellä ja kumarrella. Ostin kantarelleja ja suppilovahveroita. Viime mainitut kuivatin uunissa, mutta jo niistäkin on kaksi kastiketta tehty. Suppiksia oli iso pussillinen, kantarelleja pienempi. Kantarellit menivät jo samana iltana parempiin suihin kastikkeena.

Tänään on Lennin nimipäivä. Vaarini yksi serkku ja hyvä ystävä oli nimeltään Lenni. Selvitin muutama päivä sitten itselleni sen tiedon, että serkukset suomensivat sukunimensä suurena nimenmuuttopäivänä, Snellmanin syntymäpäivänä 12.5.1906. Leonardista tuli samalla Lenni, joksi häntä oli jo aikaisemmin kutsuttu. Tämä oli minulle uusi tieto, kuten sekin, että nämä plus vielä kolmas serkus asuivat tuohon aikaan Helsingissä. Myös kotona asuvat sisarukset ja serkut muuttivat nimensä samana päivänä. Vanhukset sen sijaan säilyttivät suvun vanhan nimen. Suku on tietääkseni ollut suomalainen, vaikka juuri ja juuri kielirajalla, joten esi-isät ja äidit ovat varmaan olleet sujuvasti kaksikielisiä. Uusia sukunimiä tuli nyt kertaheitolla kolme. Yksi serkku otti itselleen talon nimen, muut valikoidusti kahta, luultavasti itse keksimäänsä nimeä. Olisin laittanut linkin, mutta nyt en yhtään muista, mitä kautta pääsin vanhan virallisen lehden näille sivuille. Jos se löytyy, niin palaan asiaan. Jäi vielä tarkistamatta sekin, muuttivatko tämän talon silloiset haltijat nimensä samana päivänä, kuten otaksun.

Lisäys: Sehän on tietysti Kansalliskirjaston Historiallinen Sanomalehtikirjasto ja sielläSuomalainen Wirallinen Lehti. Numerossa 109 12.5.1906 on liuta nimenmuutoksia, vaarini mukaan luettuna. Meidän talomme isäntä sisaruksineen muutti nimensä vasta 11 päivää myöhemmin.

3 kommenttia:

 1. Mun mummuni suku myös muutti sukunimensä ja vaihtoi äidinkilensä ruotsin suomenkieleen, koska olivat Suomenmielisiä. On toi historia sitten mielenkiintoista, tuntuu niin hassulta ajatella moisia kuvioita.
  Sieni on kiva, kärpässieni päivässä pitää mielen virkeänä ;)

  VastaaPoista
 2. Sanopa muuta, viimeinen virke sai minut hihittämään pitkäksi aikaa.

  VastaaPoista
 3. En olekaan aiemmin osunut tuota lehteä lukemaan, oli varsin hauskaa ja opettavaista! :D Yllättävän moni "suomalaisniminenkin" siellä vaihtoi nimeä... Oma suku on niin umpisuomalaista, että samalla nimellä on tallattu kai vuosisadat.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!