torstai 29. huhtikuuta 2010

Kaikkea sitä kysytäänkin

Lueskelin äsken marttojen nettikeskusteluja. Yksi nimimerkki ihmetteli, onko väärin käyttää pitopalvelua laittamassa perhejuhlia. Huh-huh, kaikkea sitä ihmetelläänkin. Minusta tämä kysymyksenä kuuluu samaan sarjaan kuin "Olenko kunnon perheenemäntä, jos ostan Saarioisten äitien tekemää maksalaatikkoa?"

Minä tosiaan jäin ihmettelemään, mitä väärää pitopalvelun tilaamisessa voisi olla. Tietysti sitä miettii, millaisen pitopalvelun palveluihin voi luottaa ja onko hinta-laatusuhde kohdallaan. Itse olen tilannut kahdet omat juhlat pitopalvelusta. Toisen tarjoilu ja tarjottavat osuivat vallan nappiin. Toinenkin oli periaatteessa o.k, vaikkakaan leivonnaiset eivät olleet juuri niin hyvin kuin etukäteen maistatetut koeleivonnaiset. Koska siinä oli käytetty opiskelijatyövoimaa, en reklamoinut.

Jos koko edellisen viikon siivonnut, leiponut ja paistanut emäntä yrittää ottaa aurinkoisesti hymyillen vieraita vastaan juhlapäivänä, niin ei varmasti onnistu, ei ainakaan enää se hymyily. Hyvä jos tolpillaan pysyy. Tietysti on sukuja, joiden nuoret rientävät apuun, suorastaan tarjoutuvat leipomaan, tarjoilemaan ja tiskaamaan. Meidän sukumme ei kuulu niihin.

Pientenkin juhlien valmistelu on aika raskasta. Sanon omasta kokemuksesta, että nykyisin jo tusinan verran ruokavieraita pöydässä alkaa olla melko paljon, vaikka nuorempana se ei olisi ollut mikään ongelma. Vain pitojen laittaja tietää, missä kulkee oman jaksamisen raja. Tai tietää ainakin kestien jälkeen.

Muistan oikein hyvin Raili-pitokokin, joka kiersi laittamassa varmaan kaikki meidän suvun kissanristiäiset ainakin 60-luvun lopulle asti, olivat ne häät, hautajaiset tai vaikka ylioppilasjuhlat. Päätyökseen hän työskenteli ravintolan keittiössä, joten valmiina oli hyvä verkosto, josta palkata itselleen apulaisia, tarjoilijoita ja tiskareita, omat tyttärensä mukaan lukien. Enempää äidin, mummin kuin tätienkään mieleen ei varmaan olisi edes juolahtanut se mahdollisuus, että kokkia ei tilattaisi. Kaikki he ovat olleet laatuisia emäntiä, joille ruoanlaitto ei ollut vierasta.

3 kommenttia:

 1. Iloista Vappua toivoo: Nukkekoti Jie

  VastaaPoista
 2. Pitokokit ovat kyllä taitavia. He osaavat jakaa työnsä oikein, miettiä ja hankkia oikeat määrät valmistusaineita sekä tehdä hyvää ja monipuolista ruokaa.

  Ihailen minä kyllä sinunkin kykyjäsi tehdä tusinalle ruokajuhlia. Minulle sekä siivous että ruuanlaitto samaan tilanteeseen on aina stressaavaa, vaikkakin jälkikäteen yleensä ihan mukavaa ja palkitsevaa. Kynnys vain tahtoo olla suuri etukäteen ajatellen.

  VastaaPoista
 3. Kiitos toivotuksista ja samaa teille Taina ja mm. Itseltäni jäivät hauskan vapun toivotukset kun eilen olimme hautajaisissa.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!