keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Meille muutti rusakko

Tätä on nyt kuvattu monena päivänä. Rusakko löysi nurmikosta jo syömäkelpoista ruohoa, jota se nyhti suuhunsa niin kauan, että kumpikin ehdimme kuvata sitä kaikessa rauhassa ikkunan läpi.

 Välillä piti vähän rapsuttaa korvantakusia.

 Lopulta pääsiäispupumme huomasi meidät ikkunasta ja asettui tarkkailuasemiin.

 Arvelimme, että pupu asuu tämän matalaoksaisen kuusen suojissa.

Nälkähän sitä eläimelle tulee ja onneksi pihassa on pian enemmänkin syötävää. Juuri ja juuri ruoho vihertää lehtien alla. Isännällä on tapana silputa lehdet vasta keväällä ja kerätä ne pienen pottumaamme pohjaksi. Sen jälkeen hän yleensä äestää pihan. Hän sai lankomieheltään vanhan äkeen, josta rakensi pihatraktorin perässä kulkevan kelpo työkalun, jolla ilmastoi kätevästi nurmikkomme. Sekin tarttis kai lannoittaa.

Tarjoilimme koko talven jäniksille kauroja ja herneitä, mutta pakko myöntää, että nälkä on ollut  kova. Niinkin kova, että se meidän viimeinenkin omenapuumme on kalvettu ympäriinsä niin monesta kohtaa ettei siltausta kannata edes yrittää. Jotenkin syksyllä jäi rungon suojaaminen tekemättä kaiken muun tohinan keskellä.

Tarkastusmatkalla kasvimaalle havaitsin runsaasti reikiä. Jaakko Vaakko Vesirotta se taas on luullakseni ollut asialla. Se pakanahan se söi pari talvea sitten toisen omenapuun eroon juuristaan. Maanpäälliset osat jäivät käteen, kun otin rungosta kiinni. Meillä on vielä mietinnässä, mitä teemme. Ostetaanko vesirotalle uusi omenapuu vai omput K-kaupasta?

Yrtit, kaikki kaksi lajia, eivät vielä ole ruvenneet kasvamaan, mutta yrttitarhaan ei jäniksellä ole enää asiaa. Ympäröin sen aidalla sen jälkeen, kun löysin pupun joka aamu kesäkurpitsojen päältä makaamasta. Kevään airut raparperi sentään lykkää jo itseään kohti aurinkoa. Ruohosipulin ja piparjuuren tilaa en huomannut tarkistaa. Ne kaikki on luultavasti siirrettävä uuteen paikkaan, jahka keksimme miten uusi kasvihuone sijoitetaan ja minne kasvilavat, jotka saavat katteekseen vanhan kasvihuoneen pleksejä, sikäli mikäli niitä saadaan irrotettua ehjinä. Hiljainen suunnittelu on parhaillaan käynnissä. Minä saan kuulemma opetella käyttämään työkaluja, joiden avulla rakennan nuo lavat ihan itse.

Jatkoin eilen sisäkukkien mullanvaihtoa ja projektia on vielä jäljellä ainakin täksi illaksi. Samalla aion kylvää ainakin pääsiäisruohot ja uudenseelanninpinaatin. Jostain luin idean, että ruohot voisi kasvattaa vaikka Aalto-vaasissa, jolloin ne pysyvät pitkään pystyssä ja hyvän näköisinä. Täytyypä kokeilla, mutta ennen näitä puuhia pakkaan ja koristelen ystäväni synttärilahjan valmiiksi. Kuka sitä nyt multaisilla hyppysillä pakettia käärii -

7 kommenttia:

 1. Komeat kuvat olette saaneet omasta Pääsiäispupusta. Harmi kun J V Vesirotta syö omenapuuta. :(
  Sinulla riittää askareita :)

  VastaaPoista
 2. Ihana rusakko, mutta aika laiheliini. Niinhän ne yleensäkin ja tämän talven jäljiltä varsinkin.

  VastaaPoista
 3. Pupusta sait hyviä kuvia. Meidän pupuset vähän Simoa kaihtaa. Mutta uskaltautuvat kesällä ihan pihalle. Aika hoikalta näyttää pupu, paksu lumi on estänyt ruuan löytymistä talvella. Mutta pian vihreää ruohoa riittää.
  Meillä ei vielä myyrien tuhoja näy, kun lunta on puutarhassa. Sielläpä niiden on ollut hyvä käytäviä kaivaa.

  VastaaPoista
 4. Voi miten ihana pääsiaispupu teillä on : )Kyllä herra tai rouva pupuliinia on varmaan mukava seurailla : )

  Meillä oli kanssa pupuliini käynyt omenapuun kimppuun - saa nähdä kuis puun käy : )

  VastaaPoista
 5. Meillä käy citykaneja pihassa ja pensasaidat ovatkin aika kaluttuja. Eilen näin Annalassa (Hyötykasviyhdistys) ison rusakon etsimässä syötävää.
  Tuo teidän rusakko näyttää ihan vasikalta tuossa yhdessä kuvassa. Aika iso on.
  Eläimet on ihania, mutta joskus tekevät harmillisia vahinkoja.

  VastaaPoista
 6. Melkoinen koikkeliini tuo rusakko.
  Minäkin meinasin istuttaa ohraa aaltomaljakkoon pääsiäisruohoksi mutta vaasi oli liian pieni ja matala. Marketeissa näkyy olevan somisteena melko korkeisiin lasiastioihin kylvettyä ruohoa, aikas kivannäköisiä kasvustoja.

  VastaaPoista
 7. Mies ilmoitti, että kasvimaan vainolainen onkin peltomyyrä eli Jaakon etäisempi sukulainen.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!