torstai 2. joulukuuta 2010

Anelmat ja Unelmat

Ovatpa kauniita nuo päivän nimipäiväsankarien nimet! Vuonna 1902 tänä päivänä nimipäiväänsä vietti Beaata.Onnea kaikille! En tunne yhden yhtä Anelmaa, Unelmia vielä vähemmän, mutta muistan, että äidin joku opiskelukaveri oli Anelma. Nimi oli siis käytössä jo 1920-luvun alussa. Vanhin Kansanvalistusseuran kalenterini taitaa olla vuodelta 1899, mutta eipä sekään valista tästä asiasta.

Yksi unelmani täyttyi tänään, kun mies haki postista hyvin paketoidun Kotilieden ensimmäisen vuosikerran vuodelta 1923. Olen pitkään havitellut sitä ja vihdoinkin tärppäsi.

Ensimmäinen numero oli Joulunumero, eli lehti ilmestyi jo edellisen vuoden lopulla. Pääkirjoitus määrittelee kohderyhmän ja lehden tehtävän näin: "Se uusi tulokas, jonka ensimmäisenä sanansaattajana esillä oleva vihjo tahtoo olla, kääntyy Suomen perheenemäntien ja koko kotitalousväen puoleen. Ensi sijassa tämän lehden tarkoituksena on olla heidän ammattilehtensä." Toimituskunta on arvovaltainen: Hedvig Gebhard, Laura Harmaja, Mandi Hannula, Eva Somersalo, Alli Wiherheimo. Lehti ottaakin reippaasti ja rohkeasti kantaa päivän polttaviin kotitalouspoliittisiin kysymyksiin, mm. kotitalousopetukseen ja alan korkeimpaan koulutukseen. Kirjaksi sidottuun vuosikertaan on mukava tutustua tarkemmin. Joskus. Nyt kyllä selasin sen jo läpi.

Päivä hurahti kuin varkain. Tosin jotain sentäänm sain tehtyä. Pistin matkaan toisen lupaamani jutun. Kuvia en enää jaksanut lähettäää.  Hyvä mieli kuitenkin.

Eipä tässä muuten sen kummempaa. Tonttusiakaan ei vielä ole liikkunut nurkissa. Sisällä kyllä yksi jo laskettelee kelkalla pitkin nukkekodin kattoa. Lähden aamulla vähän asioille, mm. kampaajalle, joten voi olla että sillä retkellä joku tonttukin osuu matkan varrelle. Toivottavasti tie ei ole liukas, etten minä itse ole se tonttu. Puinen pihatonttu pitäisi jollain konstilla juntata maahan. Pakkaset yllättivät ja kuka sitä nyt marraskuussa tonttuja vielä pihoilleen laittelee.  - Nyt hyvää yötä!

3 kommenttia:

  1. Yksi tädeistäni on Anelma...Toivottavasti kampaajakäyntisi onnistuu...Kyllä niitä tonttujakin jo liikkuu. Liikkuvat niin vaan niin vaivihkaa, ettei niitä aina huomaa :)

    VastaaPoista
  2. Pyydän anteeksi Mamman maailman Unelmalta, kun en sinua muistanut. Lämpimät nimipäiväonnittelut!

    VastaaPoista
  3. Minulla oli viisivuotiaana nukke, jonka nimi oli Unelma. Sillä oli ruskea tukka ja kauniit kasvot. Se osasi itkeä ja pissiäkin, kun sille juotti tuttipullolla vettä.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!