maanantai 27. joulukuuta 2010

Hemmetin älymittarit

Jatkan aiheesta "kylmä talo ja sähkölämmitys". Meillä ei todellakaan tuhlata sähköä, vaikka koneita käytetäänkin aina tarpeen mukaan ajankohdasta riippumatta. Jouluaaton sisälämpötila 13,8 astetta palautti mieleen meille asennetun älymittarin, jonka avulla mukamas voi itse ikään kuin säädellä sähkönkulutustaan.

Kävin kurkkaamassa energiayhtiön sivuilta meidän talomme tietoja. Älystä en tiedä mitään enkä sivuilta onnistunut haravoimaan mitään sellaista informaatiota, mitä en jo aikaisemmin olisi tiennyt. Paitsi sen, että lähipäivinä tulee vuoden viimeinen sähkölasku, joka on noin 200 euroa enemmän kuin aikaisemmin. Aikaisempi sopimus oli kätevä, sillä maksoimme tasasumman joka kuukausi ja tarvittaessa tasoituslaskun kerran vuodessa. Yleensä joka toinen vuosi saimme takaisin ja joka toinen vuosi jouduimme maksamaan lisäää, sillä lasku tietenkin perustui edellisen vuoden toteutumaan. Kun kesällä kulutus on paljon pienempi kuin talvella, niin sitä tiesi ikään kuin pistävänsä rahaa pankkiin. Joka tapauksessa taloudenpitoa helpottaa kun tietää minkä kokoinen lasku on tulossa. Senhän nyt ymmärtää erkkikin.

No, nyt meillä on reaaliajassa laskuja raksuttava mittari, jonka tulosta ilmoitettiin kyllä kohteaalla kirjeellä, muttei annettu muita vaihtoehtoja kuin ottaa hänet vastaan. Kiitos vaan tästä edistyksellisestä aparaatista! Viime vuoden tasoituslasku jo sinänsä oli pöyristyttävän korkea johtuen erinäisistä syistä kylmän talven lisäksi. Kun nyt suunnilleen samaan aikaan tulee maksuun tämä vielä matkalla oleva lasku, siis ensimmäinen edistyksellinen lasku, niin taas saa nauruaan pidellä.Varmaan alamme polttaa klapeja oikein urakalla, sitä eipä tässä oikein muita säästökeinoja ole.

5 kommenttia:

 1. 14 astetta sisälämpötilana aiheuttaisi meidän taloudessa myös mojovan sairaalalaskun ;-) On näillä keleillä idylli aika kaukana vanhassa talossa asuvien arjesta...vaikka meillä on sentään ihmeen lämmin talo ja ilmavesilämpöpumppu toimii hyvin. Tulisipa edes vähän lämpimämpi lopputalvi, joka hillitsisi tuota teidän sähkömittarin raksutusta..

  VastaaPoista
 2. Millan, kiitos päivän parhaista nauruista, kun kuvittelin kaikkea sitä, mikä sairaalalaskun voisi aiheuttaa. - En valita ihan oikeasti, kyllä tässä tarjetaan, vaikka leutoa talvea toivotaankin. Vajassa on kuulemma klapeja tämän talven tarpeiksi.

  VastaaPoista
 3. Huh, minun ei pitäisi valitella 19+ astettamme, mutta valitan silti. Pitäisi hankkia varmaan piiputon takka tänne kerrostaloon. Alkusyksyllä huomasin sähkön hinnan nousseen huimasti. Meillä vain mökki sähkölämmöllä, mutta viimekesänähän ei paljon tarvinnut lämmittää.
  Mukavaa vuoden viimeistä viikkoa viileästä huolimatta sinulle!

  VastaaPoista
 4. Kyllä se mittari kummasti raksuttaa ja ne siirtomaksut, niihin kun ei voi vaikuttaa mitenkään. Meillä ei ole kotona kuin sähkölämmitys, saunan puolella avotakka joka on vain huvitus, joskus pitäisi se purkaa ja laittaa joku fiksumpi tilalle.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!