torstai 23. kesäkuuta 2011

Juhannusta odotellessa

Säätiedotukset ovat povanneet etelä-Suomeen myrskyä ja sadetta tälle päivälle ja ainakin sadetta jo saatiinkin. Jonkun sääkartan mukaan pahin myrsky on vasta tulossa, mutta toivottavasti tieto osoittautuu vääräksi. Nyt ainakin näyttää jo vähän kirkastuvan.

Minun piti tänään istuttaa muutama kesäkukka juhannuksen kunniaksi. Ne olivat viimeiset, jotka kukkakaupassa enää oli jäljellä, mutta enpä taida istuttaa niitä ainakaan ulkona. Lykkäsin kesäkukkien hankintaa kun odoteltiin tätä maalausurakkaa ja itselle puhtia kasvihuoneen ja lavojen laittamiseen. Samoista syistä omatkin kylvökseni epäonnistuivat täydellisesti. Mutta mitäpä noista. Kaikkea ei jaksa tehdä yht´aikaa ja kun sitten tuli se hellekausikin.

Ehkä ruukutankin kesäkukat sisällä ennen imurointia, niin ei ainakaan sade haittaa. Muitakin puuhia on vielä tiedossa; kotijuusto ja rahkakakkukin olisi tarkoitus tehdä. Juhannusruokaamme ovat niiden lisäksi uudet kotimaiset Siikli-perunat sekä silliä, katkarapu- ja lohisalaattia vuorotellen kumpanakin päivänä. Ruoka vaatii tilliä ja voita perunan nokkaan sekä pienenpienet snapsit. Vietämme juhannusta kaksistaan kotona, ellei nyt maalari sattuisi tulemaan töihin, kuten vähän suunnitteli.

Rahkakakun kanssa on tarjolla tämän kesän ensimmäiset mansikat. Mansikkamaata meillä ei ole, joten kaupan mansikoista on kyse. Löysin pihastakin muutaman ahomansikan, jotka ovat aivan ensimmäiset minun tällä pihalla koskaan näkemäni. Olisikohan ansionsa sillä, ettei mies ole päässyt leikkaamaan nurmikkoa niiltä paikoilta vielä yhtään kertaa?

Sen verran perkasin eilen illalla uutta kukkapenkkiä, sitä joka nyt vaatii erityishuomiota, että löysin yllättäen tällaisia kukkivia kasveja kaksin kappalein:

Tunnistaako kukaan? Luullakseni tämä on joku laukka, jonka olen ihan itse tilannut nettipuutarhasta ja istuttanut penkkiin. Nyt vain en yhtään muista tarkempaa nimeä. Kukat töröttävät pitkän varren päässä ja koska penkissä on yhtä ja toista rikkaruohoa, niin kukkaset jäivät lähes huomaamatta. Yritin välttää perkaamista myrkyttämällä vuohenputket, mutta ainakaan kolmessa viikossa ei ole tapahtunut mitään. Paras kai odottaa pihan kuivumista ja mennä kontilleen maahan kaivelemaan vihulaisia. Onneksi saatiin myös penkin takana rehottaneet pensaat leikattua. 

Samaan kukkapenkkiin siirtämäni pikkuinen ruusukin kukkii parhaillaan sievästi. Kukkia on peräti kaksi kappaletta. En huomannut kuvata niitä ja tämän päivän sade on varmaan hakannut kukat maahan. Pionitkaan eivät loukkaantuneet siirrosta, vaikkeivät kyllä kuki vielä tänä vuonna. Toivottavasti ensi vuonna näen, minkä värisiä pioneja siirsin vanhan kasvihuoneen seinustalta. Iiriskin näyttää olevan hengissä siirrosta huolimatta. Kyllä siitä vielä kunnon kukkapenkki tulee, mutta vaatii vielä muutamia multasäkillisiä ja uuden kehikon ympärilleen.

Suloista suven juhlaa ja juhannusta!  t. Villiviini

11 kommenttia:

 1. Hyvää Juhannusta! Täällä on myrsky ja sade ohi ainakin tältä erää.

  VastaaPoista
 2. Suloista mittumaaria sinulle, Villiviini<3

  VastaaPoista
 3. Nämä kevään ja kesän pihapuuhat ovat kyllä aina melkoisia, mutta ainakin itsellä tuntuu riittävän puhtia vielä näin aikaisessa vaiheessa, pitkän talven jälkeen. Syksyä kohti sitten into hiippuu. Mutta onneksi toisaalta tuo työmääräkin vähenee.

  Iloista Juhannusaikaa!

  VastaaPoista
 4. Kaunis on tuo kukkanen vaan vieraan näköinen. Oikein mukavaa juhannusjuhlaa sinullekin.

  VastaaPoista
 5. Olisiko kuvan kukkanen hajulaukka?

  Hyvää juhannusta :)

  -sellariina-

  VastaaPoista
 6. Ennusteen mukaan täällä sataa huomiseen iltapäivään, sitten on juhannuksen kunniaksi vuorokausi puolipilvistä ja sitten sataa taas seuraavat kolme päivä, mihin asti ennuste ylettyy. Ahdistaa jo kun ei aurinkoa näy. Mutta hyvää juhannusta siitä huolimatta!

  VastaaPoista
 7. Terveiset keskiyönaurinkoisesta Lapista! - Ja hyvää juhannusta sinne Teillekin! :)

  VastaaPoista
 8. Pihalla riittää puuhaa. En tunne kukkaa, mutta kaunis on.
  Hyvää juhannusta sinulle!

  VastaaPoista
 9. Sellariina taisi osua nappiin: muistelen tosiaan tilanneeni hajulaukan myyriä karkottamaan.

  Kiitokset toivotukssita kaikille ja hyvää juhannusta itse kullekin!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!