torstai 24. huhtikuuta 2014

Talvehtija

Meillä kasvoi viime kesänä terassilla isossa muovilaatikossa sinikuusama, jonka pitäisi tehdä makeita, sinisiä ja vielä syötäviä marjoja. Muut kuusamat kai tekevät myrkkymarjoja, mutta tämä Lonicera tunnetaan myös hunajamarjan nimellä. Suhtauduimme hänen talvehtimiseensa vähän epäillen, mutta niin vain olimme väärässä. Tai ainakin toistaiseksi kasvi on  hengissä, kuten näkyy. Talvella pensaan edessä oli puolihuolimattomasti männynoksa eli ei sen kummempaa talvisuojausta.


Viime vuonna ei vielä päästy marjastamaan, eikä kasvi kovin hyvin ehtinyt muutenkaan kehittyä. Saa nähdä miten käy tänä vuonna. Laatikon juurelle ajattelin laittaa jotain matalaa perennaa, joka viihtyy puolivarjossa tai oikeastaan suurimman osan päivästä aika varjossa. Luin viime vuonna, että tämä viihtyisi myös varjossa, mutta tämän kevään tietojen mukaan se onkin auringon tai puolivarjon kasvi.

Lopetimme lintujen ja oravien ruokkimisen siinä toivossa, että nämä eivät tulisi penkomaan kasvilaatikoita. Kuten kuvasta näkyy, on meidän ulkovesipiste suoraan tuossa yläpuolella, mutta toistaiseksi olen kantanut muutaman kerran puolilämmintä vettä sisältä. Aikaisemmin meillä oli pihakaivo, mutta se jäi naapuritontille. Iso, 800 litran vesiastia on kasvimaan puolella, mutta sekin on pakko täyttää hanavedellä. Totta kai kaikki taivaalta tulevakin vesi pyritään ottamaan talteen, sillä talon nurkalla on kaksi saavia ja kolmas yhteydessä kasvihuoneen räystäisiin.

Kaivoin äsken siemenpussit esille ja aion vielä tänään kylvää muutamaa lajia. Uuden Seelannin pinaatti olisi kai pitänyt saada purkkiin jo muutama viikko sitten, mutta on ollut muuta tekemistä eikä pääsiäisen ruokapöydälle oikein olisi enempää taimia mahtunutkaan. Pihatyöt odottavat tekijäänsä, mutta mies alkaa hermostua heti, jos huomautan tekemättömistä töistä. Minun ohjelmassani on kasvilavojen ja tomaattiköynnösten tukirakennelman suunnittelu ja kaiketi rakentaminenkin sitten kun "joku" varmistaa, etten sahaa a) käsiäni b) jalkojani. Niin ja kompostikin tarttis tyhjentää. Onhan tässä tekemistä, oikeastaan enemmän kuin voimia. Intoa kyllä olisi.

3 kommenttia:

  1. =) Meilläkin oli pääsiäisenä keittiönKIN pöytä varattuna kasveille ja taimille... Onnea kuusamallesi. =)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Una! Samaa sinunkin taimillesi!

    VastaaPoista
  3. Minä ostin viime keväänä sinikuusaman taimen, hyvin kasvoi ja teki muutaman marjankin. Maistuivat ihan hyvälle. Nyt odottelen, että kasvaisi lisää tänä kesänä ja tuottaisi satoa lisää. Ja mansikkavadelmakin näyttää olevan hengissä, levitin sen alkuja uuteen paikkaan, kun on niin piikikäs. Kasvun iloa sinulle!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!