lauantai 19. kesäkuuta 2010

Pihapäivä

Kun Sari omassa erinomaisessa puutarha- blogissaan antoi tarkan neuvon: 18. kesäkuuta on Suuri Kitkemispäivä. Juuri silloin kannattaa rikkaruohot kitkeä ja kasvitkin istuttaa, niin minähän pistin toimeksi. Kitkin  kasvihuoneen laidoilla olevat penkit, joissa kasvoi pääasiassa rönsyleinikkiä ja siankärsämöä.

Penkeistä piti jo toissa vuonna tulla lämpimiä kohopenkin tapaisia, tuottoisia ja kasvihuonetta sopivasti varjostavien kasvien ihana kasvualusta, mutta ei tullut. Jaakko Vaakko Vesirotta totesi, että siitäpä onkin mukava sujahtaa maan päälle ja teki varoiksi muutaman mojovan varakäytävänkin. Niinpä muuten ikuisesti elävä ja alati leviävä maa-artisokkaviljelmäni kuoli ennen kukoistustaan. Jaakko pisteli mukulat poskeensa. Viime vuonna penkeissä oli papua. Tulos: kaikki sirkkalehdelle nousseet taimet oli syöty ennen kuin pääsivät kasvun vauhtiin. Epäilen fasaania. Tai voihan se olla samakin Jaakko V. Vesirotta, sillä käytävät olivat ja pysyivät koivutislemyrkytyksestä huolimatta.

Likaruohojen alta löytyi yllättäen muutama terhakka taimi persiljaa, joka tosin onkin kaksivuotinen. Penkin päässä rehottaa raparperi, joka viihtyy erinomaisesti uudella kasvupaikallaan. Toisella puolella kasvaa ja kukkii ruohosipuli ja pari honteloa valkosipulin (?) vartta sekä piparjuuri. En ole ikinä nähnyt piparjuuren kukkivan, mutta tämäpä kukkii. Näiden väliin en vielä istuttanut mitään, sillä pavunsiemenet puuttuivat. Toiselle puolelle pistin sipulia ja muitaman laihan tillin ja persiljan taimen. Lähtevät kasvuun tai ovat lähtemättä, ihan miten haluavat.

Varsiniset kylvötyöt tein kasvihuoneen puolella: paria salaattia, rucolaa, basilikaa, pinaatin ja chilin taimet purkkeihin. Nyt siellä kasvaa nelisen tomaattia, kaksi kurkkua ja paprika. Niin ja pistin vielä pari kesäkurpitsan siementäkin varmuuden vuoksi purkkiin. (Kiitos Millan!), jos vaikka kasvimaalle siirretyille taimille vielä käy kalpaten. Moni on tietysti tehnyt nämä hommat jo ajat sitten, mutta en minä. Vesisaavit saatiin täytettyä vasta toissapäivänä ja kun kasvihuoneen romun ovi ei enää mene edes kiinni, on parempi olla varovainen.

Kasvihuonetta tekisi mieli haukkua oikein isoon ääneen, mutta olkoon toiseen kertaan. On siitä romusta iloakin ollut, vaikka muuten tekniseltä rakenteeltaan on sutta ja sekundaa. Onneksi mies sai työnnettyä irronneet pleksipaneelit paikoilleen, joten nyt vain ovi on enää jatkuvatuuletteinen. Valitin maahantuojalle, joka sysäsi takuuvastuun "todelliselle maahantuojalle" eli yks tyhjän kanssa. Nyttemmin tämä firma mainostaakin puolta kalliimpaa huonetta, jossa on näköjään korjattu tässä olleet tekniset virheet.

Sipulia meni vielä kasvimaahankin. Siirsin vielä oreganoa vanhalta maalta tänne uuteen, raparperin viereen ja toisen kukkapenkin laitaan, ihan vaan tuoksumaan ja houkuttelemaan pörriäisiä. Sitten veto loppui.

--- Alkavaakin päivää suositellaan istutuspäiväksi, mutta minä taidan juhlia prinsessahäitä ja antaa piut paut hyville kuunkiertoon perustuville ohjeille. Mies pitää niitä taikauskona, minä en, mutta mitäpä ymmärtämätöntä menisikään valistamaan. En itsekään ymmärrä kaikkea, vaikka olen yrittänyt oikein kirjasta perehtyä asiaan. En ymmärrä ja varsinkaan en muista, mitä milloinkin pitäisi tehdä. Anoppivainaa, hurskas ihminen, tiesi nämä asiat ja myös noudatti niitä eli tämä on kai sitä ikiaikaista tietoa, jolle niin helposti vain hymähdetään ja naureskellaan.Toteutankin näitä ns. soveltuvin osin eli silloin harvoin kun muistan.

Kaupassa ei ollut prinsessakakkua, nyyh, joten oli pakko ostaa litran purkki jäätelöä, ei kuitenkaan mitään extra super premiumia, vaan Pirkka lattea. Juhlan kunniaksi skål prinsessalle ja prinssille! Kai se sokeriton extra dry omenasiiderikin asiansa ajaa.

4 kommenttia:

 1. Ne Jaakko Vaakot ovatkin myyristä kaikkein kavalimpia, kun ryökäleet syövät vaikka mitä, omenapuistakin juuret. Edellisen kodin pihalla ainoa metsästäjäkissamme (muut katselivat vesi kielellä keittiön ikkunasta)kantoi niitä portaille riviin kesäisin. Valtavan suuria rotkaleita olivat.

  Hauskaa muuten kuulla, että sinullakin on maa-artisokkaa. Meillä oli myös entisessä kodissa. Ne unohdin vahingossa sinne, mutta piparjuuri tuli mukaan :)

  VastaaPoista
 2. Näkee, että kevät ja alkukesä on mennyt jotenkin sumussa. Ihmettelin, että mitä sinä täällä hourit kesäkuun 18. päivästä, nythän on vasta kuun alku... Just joo. Ihan hyvä että pääsin lomalle. :)

  Meillä kun ei ole tikipoksia ja Areenakin näyttää suorana tänään vain provinssia ja urheilua, pitää kokeilla katsella häähumua ruotsalaisesta netti-tv:stä. Ja muistaa olla soittamatta äidille häiden aikana, hän on aina fanittanut Ruotsin kuningasperhettä. :)

  VastaaPoista
 3. Meillä vähä mansikoita, pitäis keksii jotain..

  VastaaPoista
 4. No voi myyrän ronkaletta sentään, mitä on tehnyt :/
  Ne on kyllä hankalia saada häviämään, ellei sitten ole saalistajakissaa tai rottakoiraa...
  Leppoisaa viikonlopun jatkoa !

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!