perjantai 30. maaliskuuta 2012

Näin korpin

Kun ajelimme eilen isäpappaa tervehtimään, niin näimme ihan tien varressa sellaisen otuksen, jota emme kumpikaan ole aikaisemmin tavanneet. Korpin! Kuvaahan emme tietenkään siitä saaneet, joten on tyydyttävä internetin antiin. Ihmeen rauhallisesti se siinä tienposkessa teki liikennelaskentaa.


Kuva ja seuraava tekstin pätkä  on napattu wikipediasta., vähän tosin lyhentäen.

Korppi eli kaarne (Corvus corax) on suurikokoinen varisten heimoon kuuluva lintu. Täysikasvuisina ne ovat 55–70 cm:n kokoisia.


Korppi kansanperinteessä

Korppi on joissakin kulttuureissa liitetty pääasiallisesti pahan voimiin ja tuonpuoleiseen. Korppi on ollut pirun, paholaisen lintu, jonka ilmestyminen on aina tiennyt jotain pahaa. Eikä ainoastaan värinsä, vaan myös oletetun viisautensa ja pitkän ikänsä vuoksi on korppia pidetty paholaisen liittolaisena. On luultu, että korppi elää satoja vuosia ja voi viisaudellaan vaikka väistää sitä kohti ammutun luodinkin. Liittoutuminen pirun kanssa antoi korpille kaikki nämä voimat ja ominaisuudet, joihin kuului lisäksi mm. korpinkivi, jota lintu säilytti pesässään tai kielensä alla. Tämän kiven maaginen voima oli siinä, että se taikoi haltijansa näkymättömäksi ja tästä johtuikin, että korpin pesää oli erittäin hankala löytää. Näkymättömänä korppi pääsi myös paremmin tekemään paholaisen sille määräämiä töitä. (Oma lisäykseni: Milla Magia!)

Jo pelkkä korpin näkeminen tiesi jonkinlaista onnettomuutta tai muuta ikävää ja siksi korppia myös vainottiin. Sanottiin, että korppi vaistoaa onnettomuudet ja ilmestyy paikalle juuri ennen kuin jotain dramaattista sattuu tai heti sen jälkeen. Pihapiirissä näkynyt korppi - tai monesti yleensä musta lintu - tiesi kuolemaa. Korppi tuli joko ilmoittamaan kuolemasta tai noutamaan kuolleen sielua
ikuisuuksiin. Noutajan ominaisuudessa esiintyminen onkin yleinen piirre ylipäänsä linnuille.

Monissa kulttuureissa korppi on liitetty positiivisessa merkityksessä nimenomaan viisauteen, luomiseen ja hedelmällisyyteen. Esimerkiksi Pohjois-Amerikan intiaanien keskuudessa sekä korppia että varista on aina kunnioitettu. Intiaanien vanhojen uskomusten mukaan korppi on valon ja ymmärryksen tuoja, ja ilman korppia ihmiskunta eläisi ikuisessa pimeydessä.

Myös antiikin Kreikassa ja Roomassa arvostettiin korppia, ja se esiintyy monissa antiikin myyteissä ja taruissa. Korpin älykkyydestä ja viisaudesta on nykyisin myös tieteellistä näyttöä.

Korppi esiintyy myös suomalaisessa sananparressa Ei korppi korpin silmää noki.
 -----

Nyt ei muuta kuin toivotaan, että tämä korppi nimenomaan oli tuomassa hyviä uutisia. Siltä tosin ei vaikuttanut, kun tänään luin tämän.  Puikkis-ystävä on kirjoittanut postauksen 28 päivänä ja viittaan siinä olevaan linkkiin, joka vie surulliseen, suorastaan kauhukertomukseen autistisen Oskarin kovasta kohtalosta tämän päivän rikkaassa Suomessa. Kun en itse osaa muuta tehdä, niin levitän ainakin tietoa tästä Aamulehdessä jo jokin aika sitten olleesta murheellisesta jutusta.

Toivon, että joku jossain osaa ja voi tehdä jotain. Tassuakin varmaan voi laittaa ristiin, sillä jos noin on tilanne laajemminkin Suomessa, niin voimia todella tarvitsevat kaikki vanhemmat ja lähimmäiset, heidän autistisista läheisistään puhumattakaan. Ymmärsin, että oppivelvollisuusikäiset ovat vielä kohtuullisen hyvässä huolenpidossa, mutta sitten kaikki yhteiskunnan tukiverkot romahtavat kerralla. 

8 kommenttia:

 1. Ai niin, unohtui kiittää. Riitta Sinikan lähettämä palkinto tuli tänään. Taulu, jossa Hyvä Paimen kantaa karitsaa sylissään, mukava valkoleikekirjonnalla tehty vanha kaitaliina ja ihan miun maun mukaiset helmet. Kiitos! Kuva näistä on muuta postaus taaksepäin.

  VastaaPoista
 2. Unohdin mainita, että yllätyslahjana tuli nippu korttejakin.

  VastaaPoista
 3. Olen aina luullut, että korppia on vaikea nähdä. Että se asuu synkässä metsässä ekä näyttäydy ihmisille. Kuitenkin se kaikessa rauhassa paistatti päivää ihmisvilinässä.

  VastaaPoista
 4. Korppi on kaunis lintu ja vaikuttava näky sysimustuudessaan. Niitä saattaa nähdä lennossa ihan kaupungin liepeilläkin, ilmasta kuuluva kronk kronk -ääni kiinnittää huomion mustaan lintuun. Kiinnostava ja monipuolinen blogi!

  VastaaPoista
 5. Tuosta Aamulehden Oskari-jutusta järkyttyneinä ollaan pienellä porukalla luotu tällainen vetoomus, jossa vaaditaan inhimillisempää otetta mm. hoitoalan päätöksentekoon. Näin ei missään nimessä saisi olla asiat, todella surullista luettavaa.. Kannattaa allekirjoitta ja mainostaa, toivottavasti saadaan nostettua asiaa esiin! Ps. Korppi on mielettömän hieno lintu, meidän mökin lähellä niitä näkee Kainuussa :) http://www.adressit.com/inhimillista_jarkea_hoitotyota_koskevaan_paatoksentekoon

  VastaaPoista
 6. Minunkin mökin lähellä on korppi ja poikasten aikaan kuuluu aina kova meteli! Olen kuullut jostakin, että korppi on viestin tuoja eli tuo viestejä vainajilta: Sanon aina talven jälkeen, että onpa niillä nyt paljon asiaa....

  VastaaPoista
 7. Viime (vai oliko jo toissa) kesänä mökin peltoaukean yli lensi korppi pariin otteeseen. Koirakin jäi sitä katselemaan ja ihmettelemään :-)

  PS: Me laitettiin lumen suhteen tuplasti paremmaksi , valitettavasti ;-)

  VastaaPoista
 8. Meidän lähellä kilometrin päässä on asustanut monta vuotta korppi pariskunta, olen yrittänyt bongata sitä, lähelläkin on joskus ollut, mytta se on niin arka,että ei millään siitä kuvaa saa, jos ei ihan asu metsässä, tai järjestä sille syötävää,että se tulis siihen, korppi on kaunis lintu, ja iki aikojen vanhimpia lintuja, mitä on luotu tähän maailmaan. Mustia variksia olen kerran nähnyt, ne muistuttavat korppia, mutta ovat pienempiä.Hyvää pääsiäistä blogista sanosekukkasin.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!