maanantai 10. tammikuuta 2011

Liukasta luikkua

Oli pakko tulla vähän vetäisemään henkeä eli pitämään lakisääteistä taukoa, sillä tänään aloitin vihdoinkin kirjahyllyn järjestelyurakkani. Siihen uppoaa varmaan jonniinkin verran aikaa, varsinkin kun ensimmäiseksi tipautin laatikollisen askarteluromppeita lattialle plus hyllyn alle. Onneksi olen jo etukäteen muutamana yönä valvoessani suunnitellut parin hyllyn asettelua. Mies lähti kevään ensimmäiselle soittotunnilleen ja illalla hänellä on vielä harjoitukset. Ruokakauppaan riennämme ennen harkkoja, sillä viikonloppu meni "tähtiruokien" merkeissä: hernesoppaa ja coq au vin -pataa. Eli jämäruokaa.

Kun nyt pakkaset hellittivät, niin liukkaat alkoivat. Meidän kuja on aurattu yöllä, mutta niin huonosti, että miehen oli pakko ajaa kevyen liikenteen tietä päästäkseen pihasta pois. Posti- ja roskisautoilla on ilmeisesti ollut suuria vaikeuksia ajaa pehmeää tietä, joka sentään on kaupungin vastuulla. Mutta vaikeaa näyttää olevan muillakin. Kun äsken katsastin nettiuutisia, niin Helsingin Aleksis Kiven koulu jäi kuulemma ilman viikon kasvisruokatoimitusta, kun  auto ei päässyt hurraamaan koulunmäelle. Keskustelijat jo paheksuivat heti sitä, miksei mukuloita ja opettajia pantu kantamaan ruokapyttyjä. Niin, miksei? 

Syksyllä pääkaupungissa riideltiin siitä, voiko koulukkaat ruokkia kasvisruoalla, olikohan tavoite kerran viikossa. Mukulat eivät pärjää ilman päivittäistä liha-, makkara tai kala-annosta, väitettiin. Ihmettelen miksi asia ylipäätään piti viedä jonnekin kaupunginvaltuustotasolle. Olisivat ruokaihmiset vain kylmästi tehneet haluamansa ruokalistat ja sillä selvä. Ei nykyisillä kouluruokailun määrärahoilla annoksessa muutenkaan ole nokaretta enempää lihaa. Seuraan oman kaupungin ruokalistoja aina kun muistan ja pastaa kastikkeella ainakin esiintyy aika usein. Liukkaasti sekin menee nälkäisten lapsosten masuihin. En ole muistanut tentata lapsenlapsen mielipidettä kouluruoasta, mutta oman aikani inhokkiruoka oli makaronivelli, jota nykylapset eivät varmaan ole maistaneetkaan.

No niin, nyt tauko päättyi ja lähden taas jatkamaan. Hyvää viikkoa!

3 kommenttia:

 1. Täälläkin piti aamulla vauhdilla parkkipaikalta tielle hönkäistä lumivallin läpi.
  En muuten muista yhtään inhokkiruokaa kouluajoilta, edes paljon puhuttua tillilihaa!

  VastaaPoista
 2. Meidän pihasta ei lähdetäkään vauhdilla kun pitää pysähtyä ja sovitelle autoa kadunsuuntaiseksi ja varoa kolhimasta "porraspieleen" parkkeerattuja.
  Enpä tänään edes käynyt ulkona. Parempi olla sisällä tervein jaloin kuin kaatuilla ulkona.
  Kukahan se meillä käy sotkemassa, en kai minä ainakaan.
  Ah, makaronivelli, mun suosikki. Pitääkin ostaa makaroneja kun ovat päässeet loppumaan.
  Tillilihakin on hyvää, ulkonäkö vaan ei yleensä hirveästu houkuttele.
  Mun inhokki oli lihasoppa, jossa läskit oli jauhettu ettei niitä pystnyt nyppimään pois.
  Eihän ne lapset ja opettajat saa tehdä toisten hommia kun ei ole vakuutuksia. Ja eikös joskus ollut juttua, että päiväkodeissa lapset ei saa kattaa pöytää kun se kuuluu aikuisille eikä lapsityövoimaa saa käyttää. Ihmeellistä on nykyään.

  VastaaPoista
 3. Mukava kun lähdit mukaan haasteeseeni. Otan yhteyttä sitten kun tarvitsen osoitteesi.
  Vai luulet, ettei nykyajan muksut tiedä makaroonivelliä :) Minun tyttöni oli aikanaan päivähoidossa paikassa, jossa omat lapset söi lihapullia ja muita herkkuja. Päivähoitolapset söi melkein joka päivä makaronivelliä. Hoitopaikka kyllä vaihdettiin, kun asia selvisi minulle. Ihmeellistä, mutta tytär pyytää vieläkin joskus tekemään makaronivelliä, jota minä kyllä inhoan kanssa.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!