torstai 20. tammikuuta 2011

Päivään mahtui hyvää ja pahaa

Taa-as yksi päivä, johon mahtui todella montaa lajia, oikein laidasta laitaan. Surut ja murheet koskettivat, mutta jo heti alkuun: eivät ole henkilökohtaisia. Tässä kuitenkin vihdoin tänään kuvaan päässyt ja vaasissa oleileva amaryllis:


Kävin postissa viemässä lapsenlapsen nimipäiväpaketin. Paketissa on ompelukärpäsen puremalle pikkuneidille tilkkuja, jotka sopivasti tulivat itselleni huutonetin kautta. Kerta kaikkiaan ihana paketti siistejä tilkkusia, joista osa siis jatkoi heti matkaa ja osa jäi omiin nukkistouhuihini.

Ostin toisenkin tilkkupaketin, jossa oli monenlaista muutakin halpistavaraa. Parasta oli mukana tullut pistelykirja ja sen takia kelpuutan muunkin rojun, vaikka eipä tuo kovin paljon maksanutkaan. Kirja on mukava. Tilkut olivat epämääräinen mytty epämääräisen mallisia puuvillakankaan paloja. Yksi pala oli vähän suurempi, mutta yhtä kaikki: rumaa kangasta. Lankoja ja joitain nauhojakin tuli, pääasiassa yhtenä mykkyränä. Osan sain suurella vaivalla selvitettyä, osan pistin suoraan roskikseen. Onneksi enemmistö jäi talteen. Jää nähtäväksi, keksinkö moisille keränlopuille käyttöä. Mutta aina ei voi voittaa eikä saada priimaa.

Matkalla tapasin entisen naapurin, joka kertoi avioliittonsa päättymisestä. Tuo kukka olkoon hänelle ja tuokoon voimia molemmille osapuolille. Vaikka olin tätä aavistellutkin, niin jotenkin apeus suorastaan täytti mieleni. Vaikka ero olisi miten perusteltu ja suunniteltu tahansa, niin koville se silti ottaa. Nimimerkillä kokemusta on.

Sitten rupesin tutkimaan nettiuutisia ja silmiin hyökkäsi ikäviä uutisia. Vuoden ikäinen pikkulapsi oli jäänyt ilmeisesti naapurin sedän auton alle kotipihassa Kellokoskella. Fiskars irtisanoo Arabiasta 95 ihmistä.
 
Näin Helsingin Sanomat kirjoitti:

"Fiskars karsii Arabian keramiikkatehtaalta 95 työpaikkaa

19.1.2011 16:07 | Kommentit
Mikko Räsänen

Tehtaan toiminta kohdistetaan tuotekehitykseen, muotoiluun ja tiettyjen tuotteiden teolliseen valmistukseen.
Kuluttajatuotteita valmistava Fiskars aikoo vähentää Helsingin keramiikkatehtaalta Arabiasta 95 työpaikkaa, yhtiö kertoo tiedotteessaan. Yhteistoimintaneuvottelut koskevat kaikkia tehtaan 230 työntekijää.
Työpaikkoja vähennetään, koska vastaisuudessa keramiikkatehtaan toiminta kohdistetaan tuotekehitykseen ja muotoiluun sekä tiettyjen tuotteiden teolliseen valmistukseen. 

"Arabian-tehtaalla on merkittävä rooli Fiskarsin keramiikkatuotteiden tuotekehitysprosessissa, ja tehtaan ainutlaatuinen värikeramiikan osaaminen on meille tärkeä kilpailutekijä. Vahvistamme tätä suomalaista erityisosaamista edelleen investoimalla muun muassa syksyllä avattavaan massan- ja lasitteenvalmistuslaitokseen", toteaa Fiskarsin tuotantojohtaja Hille Korhonen tiedotteessa."

Äsken  tämän Hesarin uutisen perässä oli toistakymmentä kipakkaakin kommenttia. Moni sanoi lopettavansa Kiinassa ja Thaimassa valmistettujen Arabia- ja Iittala-posliinien ostamisen tältä istumalta. Sama tilanne on tietysti konseriin kuuluvalla Rörstrandilla, jonka tehdas luullakseni lakkautettiin jo vuosia sitten. Useimmat tuskin miettivät sen enempää, missä kipot on valmistettu, vaikkakin tällainen todellista maabrändiä toista sataa vuotta muovannut ikoni yleensä mielletään niin, että tuotteet myös valmistetaan Suomessa. Edes Muumi-mukit... Tosin sitä en tiedä, miten suuri osa tämän hetken mallistosta tehdään Suomessa, paljonko tulee kaukoidästä.

Taas häviää sata suomalaista työpaikkaa. Koska osakeyhtiön tärkein ja oikeastaan ainoa tehtävä on tuottaa omistajalleen voittoa - ikävä tosiasia - niin tuskinpa omistajat tässäkään paikassa poispotkittavien, ammattitaitoisten ihmisten kohtaloa sen enempää pohtivat. Ehkä joku pääsee eläkkeelle, jokunen koulutetaan uusiin tehtäviin.


Ja sen muistoksi katoin salaatin Kati Tuominen - Niittylän ihanalle Venetsia- eli Vekkivadille.

Nimittäin tänään syötiin tavallista parempaa ruokaa. Toinen tytär oli kutsuttu ruokavieraaksi. Yrteillä maustettujen kananrintapalojen ja valkosipuliperunoiden lisäksi tarjolla oli salaattia, jossa oli amerikansalaatin päällä tyttären kahta herkkua: vuohenjuustoa paksuina paloina ja chilikastikkeessa marinoituja katkarapuja. Marinadi kostutti sopivasti kuivat salaatinlehdet. Pipanat salaatin koristeena ovat mm. auringonkukan ja kurpitsan siemeniä. Jälkiruokana oli Runebergin torttua (paistettu Primulan upouudessa leipätehtaassa Järvenpäässä) ja teetä (puolet rooibus-teetä, puolet vihreää teetä).

Ilta ja mukavat keskustelumme tyttären kanssa olivat hyvä päätös muuten vähän sekavalle päivälle. Isänsä, minun höystämänäni, lupaili hoitaa hänelle muutamia asioita siihen malliin, että nuori nainen luultavasti luritteli iloisia lauluja ja soitteli kissanpolkkaa kotiin ajellessaan. Meillekin jäi hyvä mieli.

2 kommenttia:

  1. Katson innolla ihmisten amarylliksiä. Minulla on toinen kukkavana aukeamassa amarylliksessä, jonka oikeastaan ostin viedäkseni sen eteenpäin, mutta ostettuani sen löysin vielä paremman viemisen. Nyt tämä ylläriamaryllis ilahduttaa siis jo uusilla kukilla. Vanhasta vanasta on minullakin vielä jämät kukkamaljakossa. Ensi jouluna ostan varmasti itsellekin oman...
    Niin, ja äsken tarttui täälläkin kauppahallista mukaan vuohenjuustoa, joten kuvasi olivat tänään vallan sopivat...

    VastaaPoista
  2. Yritin kasvattaa viime joulun amarylliksestä uudestaan kukkivaa, mutta se mokoma teki vain pelkkää pitkää lehteä. Rangaistukseksi kasvi päätyi kompostipyttyyn.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!