maanantai 10. lokakuuta 2011

Aleksis Kiven päivä

Löysin jokin aika sitten huutoneitistä kivoja paikallisia postikortteja, osa kulkeneita, osa ihan iskemättömiä, joskin vanhoja. Kun nyt on Aleksis Kiven päivä, niin ensimmäiseksi onnittelukortti:


Tässä päällimmäisessä kortissa Maria, Rodny ja Svea onnittelevat Sortavalan Pitkärannassa asuvaa Emil-herraa. Postileima on niin  epäselvä, ettei päiväyksestä tai paikkakunnasta saa selvää, mutta vanha kortti esittää kesäpäivää Uudenmaan saaristossa.

Seuraava on kenttäpostia. "Rakas isä! Monet terveiset sinulle. joko olet saanut kirjeemme ja joko on kuulunut mitään siitä josta kirjoitin. Me olemme aina odottaneet sinua tulevaksi. Pikaisiin näkemiin ja rakkaat teer Seijalta ja S." Kortti on lähetetty 29.10.1941.


Se esittää Aleksis Kiven kuolinmökkiä Tuusulassa siinä asussa, jossa se oli ennen nykyistä "restaurointia" jonka muistaakseni teki Helsingin yliopisto tai ylioppilaskunta joskus 50-luvun alussa. Pienensi mökin vaatimattomaksi mörskäksi. En mene sanomaan, oliko se oikein vai väärin, mutta tämä rakennus ainakin muistuttaa enemmän paikallisten vauraiden 1800-luvun käsityöläisten asumistasoa. Tiedä sitten.

Seuraavatkin kuvat liittyvät Kiveen. Vanhat kuvakortit on otettu Kiven syntymäkodin tuvasta Nurmijärven Palojoelta.Näitä ei ole lähetetty, joten vuosiluvusta ei ole tietoa. Olen joskus pikkulikkana pyöräillyt synnyinkotiin, mutta ei minulla ole pienintäkään muistikuvaa sisustuksesta. Ja on siitä jo pian puoli vuosisataa aikaakin.

4 kommenttia:

  1. Ompa ihania postikortteja, löytöjä.

    VastaaPoista
  2. Hienot vanhat kortit, aarteita ovat. Sitä kuolinmökkiä piti käydä katsomassa viime vuonna kun kävimme Tuusulan rantatiellä, mutta ei ehditty. Meni Ainolssa niin paljon aikaa.

    VastaaPoista
  3. Hienoja löytöjä oletkin tehnyt.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!