lauantai 29. lokakuuta 2011

Lauantai-iltaa


En vietä halloweenia, ei tulisi mieleenikään, joten en muistanut kirjoittaa miehen kauppalistaan karkkeja. Ei silti, koskaan ei yhtään pientä keppostelijaa ole ovea ollut kolkuttamassa, joten ehkä selviämme tästä viikonvaihteesta karkeitta ja keppositta.

Mutta laitetaan nyt sentään asiaan liittyvä kuva, edes kärpässieniä kun tarjolla ei ole karkki- eikä kurpitsakuviakaan.

Näistä pienet noita-akat varmaan keittävät taikalientään. Oman pihan kärpässieniähän nämä ovat enkä muista, että juuri tätä kuvaa olisi vielä täällä aikaisemmin näkynyt.

Luin jostain uutisen, että halloween   on rihkamakaupassa jo ylittänyt vapunkin myynnin. Niin kai, kun koulut ja päiväkodit ovat tätä vanhaa kelttiläisperuista juhlaa tyrkyttämällä tyrkyttäneet meikäläiseksi perinnejuhlaksi. Kekristä ei vissiin kukaan tiedä enää mitään.

Seitsemän viikkoa kekristä jouluun, tiesi vanha kansa.

Kantelettaren 23. runo maanittelee joulua näin:
"Tule meille, Tuomas kulta!
Tuopa joulu tullessasi!
Tule, kekri, jou´u joulu,
sekä pääse, pääsiäinen!
Kyll´ on kystä aitassamme,
paljo pantua eloa:
sirkan reisi, paarman jalka,
peipposen peräpakara,
sammakon sakarivarvas,
sisiliskon silmäpuoli."

Kellojakin sitten siirretään taas ensi yönä taaksepäin kesän suuntaan. Pimeys lisääntyy. Kynttilöitä poltetaan ja siinä ohessa takuuvarmasti muutamia talojakin. Täällä jo viikolla aloitettiin. Perhe oli yläkerrassa ja yksinäinen kynttilä keikahti nurin alakerrassa. Sen arvaa, miten kävi, mutta onneksi ei ihmishenkiä mennyt.

Kaupasta tuli kahden päivän ruoaksi iso kimpale kassleria, jota tässä lähdenkin laittamaan ruoaksi. Päälle leikkaan syviä poikittaisviiltoja, joihin työnnän kantarellituorejuustoa ja sitten vaan possu uuniin paistumaan. Juustosta muodostuu samaan vaivaan kastike, jos sitä nyt joku kaipaa. Mies tilasi kasslerin kaveriksi aurajuustoperunoita ja niitä hän myös saa.

3 kommenttia:

 1. Onko vappua aina vietetty ? Varmaan sen alkuaikoina ajateltiin samoin, mikä lie hömppäjuhla :)

  VastaaPoista
 2. Me juttelimme töissä, että halloweenia vietetään pyhäinpäivän aattona, eli ensi perjantaina, olimmeko väärässä?
  Tuosta halloweenin ajankohdasta tuntuu muutenkin olevan erilaisia käsityksiä...no onneksi sillä ei ole meikäläiselle mitään väliä :) Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 3. Oltiin tänään Ikeassa ja Ideaparkissa ja kyllä jotenkin alkoi ärsyttää se halloween-krääsä. Niin epäsuomalaista - jos noitia halutaan, niin onhan meillä omasta takaa pääsiäisajan trullit, ainakin täällä Pohjanmaalla!

  Ihmettelin muuten samaa kuin Sesse: koska sitä turhajuhlaa vietetään?? Oikea halloweenhan on pyhäinpäivän aatto /eli maanantai, eikös pyhäinpäivä ollut ennen 1.11.?), nykykalenterin mukaan ensi perjantai - mutta ainakin Ideaparkin Minimani myi krääsää jo tänään pois alennuksella...

  Vappu on muuten ikivanha juhla, jonka ylioppilaat ja sittemmin työläiset omivat jossakin vaiheessa. Vapulla oli muistaakseni tärkeä osuutensa karjanhoidon taioissa ja vuodentulon ennustamisessa - eli ilmapallot ja serpentiinit eivät siihen kuuluneet. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!