perjantai 22. huhtikuuta 2011

Pitkäperjantai

Pitkäperjantai on lähes aina, niin kauan kuin muistan, ollut tällainen harmaan apea päivä, paitsi muistaakseni viime vuonna. Silloin aurinko paistoi. Tänä vuonna satoikin aamulla. Tuntuu kuin luonto muistaisi päivän vakavan merkityksen. Entiseen aikaan, vielä omassakaan lapsuudessani, pitkäperjantaina ei ollut asiaa meluisiin pihaleikkeihin eikä puhettakaan kyläilyistä. Nauraminen ja kaikki ilonpito oli sopimatonta.

 Me olemme rikkoneet tämän säännön jo monena vuonna. Lupasimme käydä tänään mummulassa, kun pääsiäsipyhinä itselle tulee ruokavieraita ja isä varsinkin ottaa meidät mielihyvin vastaan juttukavereiksi. Kakkukahvitkin lupasimme juoda, vaikkei kumpikaan ole moneen viikkoon koskenut kahvikuppiin. Isää taisi viimeksi jännittää se, tuleeko meitä ketään käymään pääsiäisenä.


Tämä päivään sopiva kuva on muutaman viikon takaa, jolloin maassa oli vielä luntakin. Otin kuvan pihasta ennen kaikki tuon sakean sumun takia. Tavallisesti maisema pellon takana erottuu oikein hyvin: kalliot, puut, talot.

Mies oli aamulla kovin väsynyt ja menikin jo aamupäivällä uudestaan nokosille. Sitä ei usein tapahdu. Jos yritän kysyä vaivoista, niin ei häntä mikään vaivaa eli ei halua puhua. Voi noita miehiä!

Tuli joutessani mieleen tutkailla päivään liittyviä vanhoja uskomuksia, jotka totta vie eivät muistuttaneet ainakaan päivän kristillisestä perinteestä. Pitkäperjantai oli nimittäin erityisen otollinen mustan magian ja taikuuden harjoittamiseen. Vaarallinen aika jatkui aina pääsiäisaamuun asti. "Pääsiäisnoitien ajateltiin olevan kateellisia vanhoja naisia, jotka tekevät pääsiäisenä ilkeyksiään muun muassa leikkaamalla eläimiltä karvoja tai nahanpaloja. Noidat lensivät sitten pääsiäislauantaina Kyöpelin vuorelle vertailemaan saaliitaan." - Jaa. Vuotuinen ajantieto osaa kertoa vielä laveammin trulleista ja noidista, jotka asioivat itsensä pirun kanssa ja joita karkotettiin mm. pääsiäistulien avulla.

Vaikka tekemistä ja erilaista pääsiäisen laittoa olisi vielä vaikka miten paljon, niin rauhoitan tämän päivän kyllä ruoka- ja siivouspuuhilta. Kalafilee pannaan illalla uuniin ja keitetään parit potut sen kaveriksi. Sen mitä en huomenna ehdi tekemään, voi jäädä tekemättä.

Ai niin, Kirjassa kammarissa on uusi kirja-arvonta men ossa. Linkkaa oikeassa laidassa olevaa kuvaa.

3 kommenttia:

  1. Hyvää Pääsiäistä! Täälläkin oli aamulla mittari nollassa, nyt paistaa aurinko lämpimästi.
    Ennen vanhaan ei tosiaankaan riekuttu pitkänä perjantaina, noh ei kyllä riekuta nytkään. Tiedän oikeasti tapauksen, kun trulli on käynyt leikkelemässä lehmien utareita ja karvoja isäni veljen navetassa, hui.
    Nyt lähden keittelemään lammaskeittoa palvilampaasta, nam.

    VastaaPoista
  2. Hyvää pääsiäistä. Aamulla satoi kun tulin tänne mökille, nyt on hieno ilta-aurinko.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!