maanantai 21. maaliskuuta 2011

Kevätpäiväntasaus

Voi vitsi, kevät tulee ihan väkisin vaikkei uskoisi. Nyt on kevätpäiväntasaus ja kesäaika alkaa ensi sunnuntaina, Mariana. Varis Vaakku oli heti pihassa, kun vein jänisten kaurat vähän liian aikaisin hangelle. Hän ei halunnut tulla kuvatuksi, vaan katsoi sillä aikaa kun viritin kameraa. Sen sijaan mustarastaasta sain eilen kuvan. Tämä veitikka, leski tosin, on viettänyt jo monta talvea meidän pihassa. Puoliso oli luultavasti se mustarastas, joka oli jäänyt taannoin jonkun auton alle, ei onneksi meidän. - Valkeaa hankea vasten ei ollut toivoakaan saada parempaa kuvaa.


Mitä sanookaan Vuotuinen ajantieto tästä viikosta? Kellojen siirtämisestä ei sano mitään. En minäkään keksi siitä mitään hyvää sanottavaa.

Kesäpäiväntasaus on joskus ajoittunut Rekon eli Gregoriuksen päivään, joka oli jo toista viikkoa sitten, 12.päivä. Siitä on erilaisia värssyjä, selkokielisin Gananderin sanakirjassa vuodelta 1789: " Kriu krau Kreun päivä, tasan yö, tasan päivä".  Ganander selitti, että Kriu krau tarkoittaa maakurkea.

Lisää ajantietoa: tänään on Pentin päivä, joka entisaikaan kulki Etelä-Pohjanmaalla Mato-Penttinä. Nimittäin silloin käärmeet eli madot nousivat paistattelemaan päivää onkaloistaan. Aika aikaista on käärmeille, eikä ajantietokaan siihen usko, vaan kertoo, että päivä on ollut apotti Benediktus Nursialaisen muistopäivä ja hänen tunnusmerkkinsä oli käärmeen kuva. Tämä varhainen Pentti kuoli 21.3. vuonna 543. Siitä ei ole mainintaa, kuoliko marttyyrinä vai muuten vaan.

Kaikenlaisen turhanpäiväisen jaarittelun päätteeksi oikein iloinen uutinen. Tytär osti itselleen asunnon, pankin rahoilla tietenkin, mutta joka tapauksessa tänään on kaupat tehty. Edellisen hän sai myytyä jo viime keväänä ja nyt vihdoin löytyi a) mieleinen b) yksinhuoltajaäidin rahavaroille sopiva. Tapettien katselu on kuulemma menossa. Taidankin lähteä kokeilemaan, onko hän jo ehtinyt töistä kotiin.

4 kommenttia:

 1. Aikaista taitaa käärmeille tosiaan olla. Kyllähän lämpimät kivikkoiset rinteet varmaan kohta houkuttelevat ne esille.

  Onnea tyttärelle uuteen asuntoon!

  VastaaPoista
 2. Kiitos Lezzie! Äitinä olen ylpeä, sillä lapsi on korkeintaan keskituloinen eikä hänelläkään raha kasva puussa.

  VastaaPoista
 3. Minäkin onnittelen uuden asunnon ostajaa!

  VastaaPoista
 4. Kuulostaa hyvältä, onneksi olkoon tyttärelle uudesta asunnosta!
  Mustarastas parka, ei taida enää uutta puolisoa ottaa :/

  Minä kävin tänään mökillä, oli lunta todella paljon, ei päästy ees pihaan, ja toivoin kovasti meidän mustarastaamme laulua, eipä kuulunut eikä näkynyt.

  Oikein ihanaa ja leppoisaa iltaa ♥

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!