sunnuntai 1. toukokuuta 2011

Perinteinen vappusää

On se vaan hyvä, ettemme keksineet syödä tänään grilliruokaa. Eilen ainakin jostain naapuristosta kantautui selvä grillauksen tuoksu. Ei silti, ei meillä ole grilliäkään, paitsi yksi raato odottamassa pääsyä uusiokäyttöön kaatopaikan kautta.

Nyt paistaa aurinko, mutta noin viisi minuuttia sitten satoi vettä, satoi lunta, satoi pieniä rakeita:


 ... tai on siitä jo aikaa. Tuhersin kuvien kanssa, kun jostain syystä ne eivät suostuneet siirtymään tänne. Kun nyt katson samaa maisemaa, on pelto jälleen lumeton eikä varmaan pöydälläkään ole kuin korkeintaan lätäkkö vettä. Mutta eihän tässä mitään outoa ole, perinteinen vappusää.

Muistan miten äidillä oli tapana ommella meille vapuksi kesämekot ja niissä sitä keikuttiin, oli vappusää millainen tahansa. Se oli aikaa, jolloin markkinoille tuli pikkukukkaista lakanakangasta ja siitä ne mekot tehtiin.

Äidistä puheenollen, käväistiin eilen tarjoamassa vanhuksille kaupan vappusimat ja munkit, kuivahtaneet sivumennen sanottuna. Äiti pakkasi munkkeja pussiin ja pussista pois, kävellä laahusti kiikkustuoliin ja takaisin, tietysti ilman keppiä. Kepin hän sujautti piiloon muurin koloon, arveli mieheni, joka sattui sen huomaamaan.

Isä oli ottanut juuri hetkeä aikaisemmin nitron eikä ensimmäistä kertaa. Tuntui siltä että nyt on veto pois vaarista. Hän myös valitti väsymystä ja sanoi vain hiljaa, että sittenhän sitä pääsisi helpoiten --- . Pois. Tämä oli ensimmäinen vuosi, kun hän ei jaksanut lähteä veteraanipäivän juhlaankaan.

6 kommenttia:

 1. Joensuussa satoi rakeita eilen ja Nurmeksessa oli tänään todella kova tuuli, joten tyypillinen vappusää. Ihanaa toukokuuta Sinulle.

  VastaaPoista
 2. Kirjoittelin joskus pitkän kommentin, kun olit kertonut huoltasi vanhojen pärjäämisestä. Sitten nettiyhteys katkesi, enkä ehtinyt enää muistelemaan tekstiä uudestaan.
  Nyt tuli sama asia mieleeni, joten täytyy se nyt kertoa. Lähinnä se on kannustava muistutus.

  Vanhempiesi kohdalla täytyy teidän tietysti aika paljon kunnioittaa heidän toiveitaan (varsinkin isäsi) sen suhteen, kuinka he haluavat elämänsä loppumetrit järjestää.
  Näet kuitenkin isäsi uupumuksen ja arvelet taakan olevan jo jaksamisen rajoilla.
  Ainoa, mitä oikeastaan voit tehdä, on se, että sanot isälle, että kun hän kokee voimiensa loppuvan, sanoo sen teille.
  Kunnilla on lakiin kirjoitettu velvollisuus hankkia asiallinen hoitopaikka siinä tilanteessa, kun isäsi ei enää jaksa tai pysty äitiä hoitamaan.
  Jos kunnan omista hoitopaikoista ei sopivaa paikkaa löydy, he tekevät maksusitoumuksen yksityisen puolen hoitopaikkaan vaikka toisen kunnan alueelta.
  Viime aikoina ostopaikkojen osuus on monessa kunnassa lisääntynyt, kun kotihoidosta joutuu laitoksiin yhä huonokuntoisempia vanhuksia.
  Siinä mielessä tilannetta voi vähän ennakoida, että ilmaisette hyvissä ajoin isälle, että hänen ei tarvitse jaksaa.
  Hyvä hoitopaikka äidille ja tarvittaessa myös isälle löytyy varmasti.
  Kunnilla ei ole varaa jättää vanhoja heitteille, koska ala-arvoinen hoito on saanut niin paljon julkisuutta viime kuukausina.

  Kun ja jos hoitopaikan vastaanottaminen tulee ajankohtaiseksi, prosessi aloitetaan ottamalla yhteyttä kunnan sosiaalihoitajaan ja hankkimalla lääkärinlausunto hoitopaikkahakemuksen liitteeksi.
  (Joissakin kunnissa hoitopaikka löytyy suoraan lääkärinlausunnolla.)
  Jos nämä kaikki oli jo tiedossasi, ihan hyvä.
  Äidilleen ja isälleen kun haluaisi kuitenkin parasta mahdollista kohtelua.

  VastaaPoista
 3. Perinteistä vappusäätä on ollut meilläkin eli rakeita ja kovaa tuulta (eilen), tänään ei satanut, oli poutaa, välillä pilkisteli aurinkokin.

  Hyvää vointia sinulle ja vanhemmillesi<3

  VastaaPoista
 4. Kiitos sanoistanne ja erityiskiitokset Sirkulle. Jotain tuollaista olen isälle yrittänyt jo pitkään sanoa ja nyt huomasin, että on hän keskustellutkin asiasta kotihoidon kanssa. Mutta päätös on vaikea ja lähes 64 aviovuoden jälkeen soisi, että saisivat lähteä kotoaan muuten kuin pakolla valkotakkisten kantamana. Ja mieluummin taivaan kotiin kuin kunnan, jos jonnekin on lähdettävä.

  VastaaPoista
 5. Oho - rakeita! Täällä hurja tuuli esti meidän grillailut ulkona, mutta hyvää tuli uunissakin.
  Voimia teille ja isällesi, niitä ihan varmasti tarvitaan. Ja vielä iso halaus sinulle!

  VastaaPoista
 6. Suuri kiitoshali sinullekin Heljä!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!