sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Sekalaista kuulumista

Taas on tulossa oikea "kirpputoripostaus", jos sallitte sanoa eli tulossa on sekalaista tiedonantoa tämän sunnuntaipäivän puuhista. Päivähän on ollut mitä ihanin. Olemme istuneet ulkona terassilla, jossa tosin oma pääsi pitkään kestä olla auringossa, mies istuu sitäökin hartaammin. Olen ottanut muutaman kuvan, esimerkiksi uuden kuvan luumupuusta, kun edelliset olivat enemmän tai vähemmän epäonnistuneita. Tähän olen jo itse ainakin tyytyväinen:

Luumu kukkii

Mies on ilmeisesti tehnyt muutakin kuin istunut auringossa. Hetki sitten hän toi minulle lahjaksi oikean ampiaispesän, josta oli myrkyttänyt asukkaat. Pesä oli kasvihuoneen raadossa ja sen takia hävitettävä. Pesä on ihan kokonainen ja tuoksahtelee vähän Raidille. Lahjan tuoja mainitsi erikseen, että se on tarkoitettu nukkekotiharrastajalle. Ajattelin tärkätä pesän hiuslakalla sitten kun kaikki myrkkyhajut ovat haihtuneet. Tulevaa käyttötarkoitusta pitää vielä miettiä. Olisikohan se sopiva linnunpöntöksi tai oravanpesäksi? Ehdotuksia?

Tässä vielä Parvi-lintujen sarjan viimeinen kuva. Tämä on Paavo, tiesi Hippocampustaja kertoa ja korjata virheeni edellisessä postauksessa.


En ole pitkään aikaan luetellut lukemiani kirjoja. Kaikenlaista on koko ajan menossa. Yksi viimeisimpiä ostoksiani oli Tuula Levon Tuulenajama, joka kertoo kirjailija Teuvo Pakkalan elämästä ja on ilmestynyt muutama vuosi sitten. Kirja oli Suomalaisen kirjakaupan tarjouspöydällä ja maksoi korkeat 5 euroa. Ihastuin Levon esikoiseen Neiti Soldan, joka ilmestyi v. 2000. Se kertoo sisarusten Venny ja Tilly Soldanin rakkaudesta Juhani Ahoon. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta Juhani Ahon syntymästä. Aho on mukana sivuhenkilönä tässä uusimmassakin Levon kirjassa. Kirjailija on tehnyt huolellista taustatyötä, huomasin eräistä yksityiskohdista, joista minäkin satun jotain tietämään.

Tässäpä keväisen raparperipiirakan ohje, jonka nappasin omasta päästäni ja tein tässä iltapäivällä. Kehtaa kokeilla:

RAPARPERIPIIRAKKA

Noin 10 raparperin vartta
1/2 - 1 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja

Kuori rapaperit, leikkaa saksilla n. 1/2 - 1 cm viipaleiksi. Sekoita joukkoon sokeria ja perunajauhot. Pane jääkaappiin maustumaan. Itse tein tämän operaation jo eilen, mutta huomautan, että tänään perunajuahot olivat painuneet kulhon pohjaan eli muista sekoittaa.

1 pkt Myllyn parhaan Kauramurotaikinaa
isohko, reunallinen vuoka

Taputtele taikina vuokaan, jota ei tarvitse voidella. Kaada päälle raparperit mehuineen päivineen ja niiden päälle seos, jossa on

1 prk Valion valkosuklaalla ja limellä maustettua rahkaa
1 prk kermaviiliä
3 kananmunaa.

Työnnä uuniin (n. 200 astetta) ja paista n. 45 minuuttia. Perunajauhon ansiosta rahka-kermaviiliseoksen alle muodostuu pehmeä raparperikiisseli. Ainakin lämpimänä tämä oli hyvää, kuten ottamastani "laihduttajan annoksesta" voi päätellä:


Tervetuloa piirakalle kaikki, mutta erityisesti te uudet lukijat, jotka ilokseni olette liittyneet lukijakuntaan!

5 kommenttia:

  1. Siis, oliko se ampiaispesä, sellainen pyöreä pallon muotoinen..?

    Ihana raparperipiirakka!

    VastaaPoista
  2. Meillä myös pihatuomessa on ensimmäiset kukat puhjenneet. Sisälle en viitsi oksia taitella, sillä suoraan sanottuna tuomenkukkien tuoksu on aika hirvittävä... Pihakeittiön pöydälle vein muutaman ja huussiin pikkuruukkuun koristeeksi.

    VastaaPoista
  3. Tosi kaunis kuva luumupuun kukkasista. Voi, oma puuni kuoli. Ollaan varmaan liian pohjoisessa että menestyisi.. no ei voi mitään.
    Ja raparperiä täytyy alkaa käyttämään, nythän se on parhaimmillaan. Piirasohjeesi on hyvä ja helppo. Kiitos.

    VastaaPoista
  4. Tuohon kuvaan tosiaan voit olla tyytyväinen - en ole suuri asiantuntija kuvauksen suhteen, mutta sen verran osaan katsoa, että tuon ymmärrän hyvin onnistuneeksi...:D Kiva lukea noista kirjavinkeistä - itsellä on lukeminen jäänyt vuosien varrella turhan vähäiseksi ja nyt sitä puolta voisin alkaa kohentamaan.

    VastaaPoista
  5. Juu, Irmastiina, semmoinen pyöreä halkaisijaltaan n. 5 cm:n pallo. Otan kuvan, jahka ensin vähän tärkkään sitä, ettei hajoa käsiin.

    Hyvää viikkoa kaikille yhteisesti!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!